TOEFL (TEST OF ENGLISH AS A FOREIGN LANGUAGE) NEDİR?
Dünya çapında üniversiteler tarafından kabul edilen ve tercih edilen TOEFL, İngilizce ders işlenen bir sınıfa ve eğitime hazır olduğunuzu garanti eden bir yabancı dil testidir. TOEFL sınavı, eğitim, çalışma ve göçmenlik başvuruları için dünyanın en çok kabul gören İngilizce dil sınavıdır.
TOEFL sınavı, İngilizceye ne kadar hakim olduğunuzu gösterir ve üniversiteler bu testten aldığınız sonuca bakarak sizin İngilizce eğitim verilen programlarına katılmaya hazır olup olmadığınızı anlarlar. Bu nedenle bu sınav sonuçları Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avrupa ve Asya dahil 150'den fazla ülkede 11.000'den fazla üniversite ve kurum tarafından kabul edilmektedir.
Sınava kayıt olmak için ETS TOEFL internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
NEDEN TOEFL?
Kanada lisans ve lisansüstü programlarının % 80'inden fazlasında tercih edilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 10 üniversiteden 9'u tarafından tercih edilmektedir.
Prestijli Russell Group® okulları da dahil olmak üzere İngiltere üniversitelerinin % 100'ü tarafından kabul edilmektedir.
En iyi Avrupa üniversiteleri tarafından kabul edilmektedir. Fransa ve Almanya'da en çok tercih edilen İngilizce dil testidir.
Avustralya ve Yeni Zelanda'daki üniversitelerin % 100'ü ve tüm göç vizeleri için kabul edilmektedir.
Çin, Hong Kong, Japonya, Kore ve Malezya'daki en iyi üniversiteler de dahil olmak üzere Asya'da yaygın olarak kabul edilmektedir.
TOEFL iBT
İnternet ortamında düzenlenen TOEFL iBT (internet-based test), süre olarak 3 saat 10 dakika ile 4 saat 20 dakika arasında değişmektedir. Katılımcılar ayrıca Okuma ve Dinleme aşamalarından sonra 10 dakikalık bir ara verebilirler.
TOEFL iBT sınavları yıl içerisinde 50’den fazla kez düzenlenmektedir. TOEFL iBT’ye katılım ücreti Türkiye için 185 Amerikan Doları’dır. Bu ücret, sınava girilen ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple katılımcıların sınava girecekleri ülkedeki fiyatları kontrol etmelerini öneriyoruz.
TOEFL iBT® Special Home Edition
Pandemi sürecinde TOEFL iBT® Special Home Edition evinizde kendi bilgisayarınızdan sınava katılım hakkı da sunuyor. Ayrıntılı bilgi için sınav merkezinin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
TOEFL PBT
Kağıt üzerinde yapılan TOEFL PBT (Paper-delivered test), yalnızca yalnızca internet üzerinden sınavın uygulanmadığı yerlerde ve yılda 4 kez sunulmaktadır. Bu sınav, TOEFL iBT sınavına çok benzer, ancak Speaking (Konuşma) bölümü içermez.
Bu sınav süre olarak 2 saat 20 dakika ila 2 saat 30 dakika arasında değişmektedir.
TOEFL PBT sınavı, teknolojik gelişmeler sebebiyle yavaş yavaş kullanımdan kaldırılmaktadır. Günümüzde dünya genelindeki TOEFL sınavına giren kişilerin sadece %4’ü TOEFL PBT’ye girmektedir ve bu sayı giderek azalmaktadır.
TESTİN İÇERİĞİ
TOEFL sınavının 4 bölümü vardır: Okuma (Reading), Dinleme (Listening), Konuşma (Speaking) ve Yazma (Writing).
Okuma Bölümü: Akademik bir ortamda kullanılan materyal türlerini ne kadar iyi okuyup anlayabileceğinizi değerlendirmek için tasarlanmıştır. Bu bölüm her biri yaklaşık 700 kelime uzunluğunda 3 veya 4 okuma parçası içerir ve her pasajla ilgili 10’ar soru vardır. Bölümdeki tüm soruları cevaplamak için yaklaşık 54 ila 72 dakika arasında bir zamanınız olacaktır. Okuma parçaları genellikle üniversite düzeyindeki ders kitaplarından alınırlar ve farklı disiplinlerden hemen her konu üzerine olabilirler.
Dinleme Bölümü: Sınavın bu bölümü, İngilizce dersleri ve konuşmaları anlama becerinizi ölçmek için tasarlanmıştır. Temel anlama becerilerinizin yanı sıra dinlerken edindiğiniz bilgileri sentezleme becerilerinizi de ölçer. Bu bölümde 2 tür dinleme görevi vardır. Her ikisinde de akademil dil kullanılır.
Her biri 3–5 dakika uzunluğunda, her ders için 6 soru içeren 3-4 ders dinlemesi
Her biri 3’er dakika uzunluğunda, konuşma başına 5 soru içeren 2 konuşmacılı 2-3 dinleme
Soruları yanıtlamanıza yardımcı olması için test boyunca notlar alabilirsiniz. Bölümü tamamlamak için 41 ila 57 dakika arası zamanınız var.
Konuşma Bölümü: Bu bölüm, akademik ortamlarda İngilizceyi etkili bir şekilde konuşma becerinizi ölçmek için tasarlanmıştır. Hem sınıf içinde hem de dışında karşılaşabileceğiniz gerçek yaşam durumlarına benzeyen 4 konuşma görevinden oluşur.
Soru 1, "bağımsız konuşma görevi" olarak adlandırılır çünkü cevap verirken tamamen kendi fikirleriniz, görüşleriniz ve deneyimlerinizden yararlanmanızı gerektirir.
2-4 arası sorular "bütünleşik konuşma görevleri" olarak adlandırılır çünkü tıpkı sınıfta veya sınıf dışında yaptığınız gibi İngilizce dil becerilerinizi (dinleme ve konuşma ya da dinleme, okuma ve konuşma) birleştirmenizi gerektirir.
Her yanıttan önce 15–30 saniye kadar bir hazırlık süreniz olacak ve yanıtınız 45 veya 60 saniye uzunluğunda olacaktır. Yanıtlarınız kaydedilir ve ETS'ye gönderilir; burada, adalet ve kaliteyi sağlamak için AI (Yapay Zeka) puanlaması ve sertifikalı değerlendirmecilerin bir kombinasyonu ile puanlandırılır. Konuşma bölümünü tamamlamak için 17 dakikanız vardır.
Yazma Bölümü: Akademik bir ortamda İngilizce yazma yeteneğinizi ölçmek için tasarlanmıştır ve sizden fikirlerinizi açık ve iyi organize edilmiş bir şekilde sunabilmeniz beklenir. Bu bölümde 2 yazma görevi vardır.
Entegre yazma görevi (20 dakika) – bu görevde kısa bir metin okur ve kısa bir ders dinlersiniz. Ardından okuduklarınıza ve dinlediklerinize yanıt olarak bir metin yazarsınız.
Bağımsız yazma görevi (30 dakika) - bir yazma konusuna yanıt olarak kişisel deneyim veya görüşe dayalı bir makale yazarsınız.
Yanıtlarınızı bir bilgisayar klavyesinde yazacaksınız. Yanıtlarınız kaydedilip ETS'ye gönderilecek ve burada, adalet ve kaliteyi sağlamak için AI (Yapay Zeka) puanlaması ve sertifikalı değerlendirmecilerin bir kombinasyonu ile puanlandırılacaktır. Yazma bölümünü tamamlamak için 50 dakikanız olacak.
Test Sonucunuzu Nasıl Öğrenirsiniz?
Puanlarınızı sınav tarihinizden yaklaşık 6 gün sonra ETS hesabınızda görüntüleyebilirsiniz. Puanlarınız belli olduğunda bir e-posta alırsınız ve hesabınıza çevrimiçi olarak veya resmi TOEFL® uygulaması aracılığıyla erişebilirsiniz.
Puanlarınız 2 yıl geçerlidir ve hesabınızdan puan dökümünüz PDF olarak indirilebilir.
Sınava girmeden önce puan raporunuzun basılı bir kopyasını talep ettiyseniz, sınav tarihinizden sonraki 11 gün içinde postayla gönderilecektir. Teslimat süreleri yerel posta hizmetlerine göre değişecektir.
Puanınız Ne Anlama Geliyor?
Sınavda 4 bölüm ayrı ayrı puanlandırılacak, bir de toplam puan alacaksınız. Her bölüm 0-30 puan aralığına sahiptir. Bu puanlar toplandığında 0-120 arasındaki toplam puanınız ortaya çıkar. Her becerinin 4 veya 5 yeterlilik seviyesi vardır, bu nedenle puanınızın bu hangi aralığa düştüğü size o beceri için yeterliliğinizi gösterir.
Reading (Okuma)
Advanced – İleri (24–30)
High-Intermediate – Orta Üstü (18–23)
Low-Intermediate – Orta Altı (4–17)
Below Low-Intermediate – Düşük Seviye (0–3)
Listening (Dinleme)
Advanced - İleri (22–30)
High-Intermediate – Orta Üstü (17–21)
Low-Intermediate – Orta Altı (9–16)
Below Low-Intermediate – Düşük Seviye (0–8)
Speaking (Konuşma)
Advanced – İleri (25–30)
High-Intermediate – Orta Üstü (20–24)
Low-Intermediate – Orta Altı (16–19)
Basic – Temel Seviye (10–15)
Below Basic – Düşük Seviye (0–9)
Writing (Yazma)
Advanced – İleri (24–30)
High-Intermediate – Orta Üstü (17–23)
Low-Intermediate – Orta Altı (13–16)
Sınavdan Geçtim mi?
TOEFL Programı veya ETS tarafından belirlenen geçme veya kalma puanları yoktur. Bu puanlar sadece sizin İngilizce yeterliliğinizi belgeler. Her kurum kendi puan gereksinimlerini belirlemektedir. Puanlarınızın nasıl kullanılacağı veya yorumlanacağı hakkında daha fazla bilgi için doğrudan başvuracağınız kurum veya kuruluşla iletişime geçmelisiniz.
Sınava Tekrar Girebilir miyim?
Sınava tekrar girmeden önce beklemeniz gereken süre sadece 3 gündür; bu sayede birbirini izleyen hafta sonlarında sınava girebilirsiniz. Sınava tekrar girmeniz konusunda bir sayı sınırlaması yoktur.
TOEFL EŞDEĞERLİK TABLOSU
İngilizce için eşdeğerliği ÖSYM tarafından kabul edilen TOEFL iBT sınavının
eşdeğer olduğu YDS puanlarını aşağıda görebilirsiniz.
TOEFL iBT YDS
120 100
114 95
108 90
102 85
96 80
90 75
84 70
78 65
72 60
66 55
60 50
54 45
48 40
TOEFL - SINAVA HAZIRLIK
Global Dil Okulu olarak uzman kadromuzla sizi TOEFL dahil olmak üzere tüm yabancı dil sınavlarına en doğru şekilde hazırlıyoruz.
Global Dil Okulu'nda yabancı dil sınavlarına girmeyi düşünen adaylara öncelikle seviye tespit sınavı yapıyor, bu sınavın sonucuna ve öğrencinin İngilizce becerilerinin ve eksiklerinin durumuna göre kişiye özel bir program öneriyoruz.
Öncelikle öğrencilerin temel bilgi ve gramer düzeyindeki eksikliklerini gideriyor, daha sonra TOEFL sınav hazırlığına odaklanıyoruz. B1 seviyesinde ve üzerinde olan adaylarla doğrudan TOEFL hazırlık derslerine de başlayabiliyoruz.
Özel ders ve grup dersi seçeneklerimiz mevcut olmakla birlikte, kişiye özel çözümler sunarak sizi başarıya ulaştırmayı hedefliyoruz. Ayrıntılı bilgi için Global Dil Okulu sınavlara hazırlık sayfamıza bir göz atabilir ve Global English ile iletişime geçebilirsiniz.
Global English Yabancı Dil Kursu / Global Dil Okulu ailesi olarak sınavlara girecek tüm adaylara başarılar dileriz.
Yabancı dil öğrenme üzerine eğlenceli ve öğretici ücretsiz ipuçları, İngilizce sınavları ile ilgili önemli bilgiler ve kampanyalarımızla ilgili bilgileri takip etmek için Global Dil Okulu’nun internet sitesini, blog’unu ve sosyal medya hesaplarını da takip edebilirsiniz. İlgili linklere tıklayın, hesaplarımızı takibe alın: Global Dil Okulu Site, Blog, Instagram, Facebook, Twitter.
Global Dil Okulu size yabancı dil öğrenme yolculuğunuzda başarılar diler!
Global Dil Okulu – Dünyanın dilini konuşun!
Comments