top of page
Sınavlar çıkarak öğrenciler

YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı)

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesi ve 4 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” uyarınca  Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS),  Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından uygulanmaktadır. YDS İlkbahar ve Sonbahar Dönemi olmak üzere senede iki defa yapılır. 

 

Kimler başvurabilir?

 

Bu sınava; KPSS lise adayları, KPSS önlisans adayları, üniversite 3 veya 4'üncü sınıfta okuyanlar, KPSS lisans adayları, KPSS A grubu adayları, kamu personelleri, yüksek lisans adayları, araştırma görevlisi olmak isteyenler, doktora adayları, doçent adayları, sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak olanlar, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık yapmak isteyenler, yurt dışında bir yükseköğretim programını bitiren ve denklik almak isteyenler başvurabilirler.

YDS ile e-YDS'nin farkı var mıdır?

YDS ile e-YDS arasındaki tek fark; e-YDS'nin bilgisayar üzerinden yapılmasıdır. Sınav soruları, sınav süresi, sonuçların geçerlilik durumu vs. gibi tüm konularda her iki sınav da tamamen aynıdır.

 

YDS Puanı Nerelerde Kullanılabilir?

YDS puanı yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavlarında başta olmak üzere; KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanırken, yurt dışı üniversitelerde okuyup Türkiye'de denklik alınırken; memuriyette dil tazminatı alınırken YDS / e-YDS sonuçları kullanılmaktadır.

 

YDS / e-YDS puanının geçerlilik süresi ne kadardır?

Akademik kadrolara başvurmak isteyen adaylar için YDS / e-YDS puanlarının herhangi bir geçerlilik süresi yoktur. Sınav sonuçlarını istedikleri zaman kullanabilirler. YDS / e-YDS puanlarını dil tazminatı için kullanmak isteyenler için puanlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Ancak OSYM mevzuatında kurumlara sınavların geçerlilik süresini belirleme yetkisi verilmiştir. Dolayısıyla başvuru yapılacak kurumun kabul ettiği geçerlilik süresi ayrıca öğrenilmelidir.

YÖKDİL SINAVI

YÖK (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı) koordinatörlüğünde Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile senede iki defa düzenlenen YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı), lisansüstü eğitim başvurusunda bulunacak adaylardan kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak adayların dil yeterliliklerini belgelendirmek amacıyla Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 3 temel alandan birini seçerek girdiği bir yabancı dil sınavıdır.

Adaylara YÖKDİL’de verilen toplam süre 180 dakikadır (3 saat). Bu süre zarfında adaylara girdikleri alan ile ilgili toplamda 80 soru sorulmaktadır.

YÖKDİL’e başvuracak adayların YÖK tarafından belirlenen başvuru tarihleri arasında belirlenen sınav ücretlerini yatırmaları gerekmektedir. Başvuru yapılması ancak başvuru ücretinin yatırılmaması durumunda adayların başvuruları geçersiz olmaktadır.

YÖKDİL, dört dilde uygulanmaktadır. Bu diller Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizcedir.

Sınav sonuçlarına ise ÖSYM tarafından belirlenen sonuç açıklama tarihi kapsamında sonuçlar açıklandıktan sonra yokdil.yok.gov.tr adreslerinden erişim sağlanmaktadır.

YDT SINAVI

YDT üniversitede (İngilizce öğretmenliği, mütercim tercümanlık gibi) yabancı dil eğitimi bölümlerinde eğitim görmek isteyen lise mezunu öğrencilerin TYT sınavından sonra girdikleri sınavdır.

YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunmaktadır. YDT’de adaya sadece başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır. Ağırlıklı puanlar, SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının %20’si oranında ham puan alan adayların 180 SAY, SÖZ, EA, DİL puanı almaları sağlanacaktır.

PROFICIENCY
(HAZIRLIK GEÇME/ATLAMA SINAVI)

İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı veya İngilizce Yeterlilik Sınavı olarak da bilinen bu sınav türü, her üniversitenin kendi ihtiyaçları doğrultusunda kendi bünyesinde hazırladığı yabancı dil seviye tespit sınavıdır. Genellikle "grammar," "reading," "writing" ve "listening" bölümlerinden oluşur.

IELTS

'IELTS NEDİR?'

IELTS, Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı, İngilizcenin kullanıldığı ortamlarda öğrenim görmek veya çalışmak isteyen kişilerin İngilizce dil yeterliliğini belirlemek üzere tüm dünyada uygulanan ve en çok tercih edilen İngilizce dil sınavıdır.

'SINAV FORMATI NEDİR VE SINAV NE KADAR SÜRMEKTEDİR?'

IELTS 4 aşamadan oluşmaktadır: Dinleme (30 Dakika), Okuma (60 Dakika), Yazma (60 Dakika) ve Konuşma (11-14 Dakika). Toplam sınav süresi 2 saat 45 dakikadır. Dinleme, Okuma ve Yazma sınavları tek aşamada gerçekleşir. Konuşma sınavı aynı gün, 3 gün önce veya 3 sonra gerçekleşebilir.

'ENGELLİ ADAYLARA NE GİBİ YARDIM SAĞLANABİLİR?'

Sınav merkezleri engelli adayların özel ihtiyaçları karşılamak için her türlü çabayı göstermektedir. Eğer özel bir ihtiyacınız varsa, kayıt sırasında yerel sınav merkezi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Sınav merkezlerinin özel düzenlemeler için üç ay önceden bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

'IELTS sınavına nerede girebilirim?'

IELTS sınavları Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya ve Bursa olmak üzere toplam 6 ana merkezde gerçekleştirilmektedir.

IELTS sınavı ülkemizde iki yetkili kurum tarafından gerçekleştirilmektedir: British Council ve IDP Turkey. Bu iki resmi yetkili kurumdan herhangi birinin size en yakın sınav merkezinde sınava girebilirsiniz.

'IELTS AKADEMİK VE GENEL EĞİTİM SINAVLARI ARASINDAKİ FARK NEDİR?'

IELTS sınavı iki türe ayrılır: Akademik ve Genel Eğitim. Akademik sınav İngilizce konuşulan ülkelerde üniversite seviyesinde eğitim almak isteyen kişiler için uygulanır. Genel Eğitim modülü İngilizce konuşulan bir ülkede iş deneyimi, eğitim programları veya göçmenlik amacıyla kullanmak isteyen adaylar içindir. Detaylar için lütfen Geniş Kapsamlı IELTS rehberimize göz atın.

'IELTS SINAVINI KİMLER KABUL EDİYOR?'

Dünya çapında IELTS, aralarında devlet, akademik ve istihdam kurumlarının da yer aldığı 10.000’den fazla kurum ve kuruluş tarafından kabul edilmektedir. Dahası, IELTS, göçmenlik için İngilizce yeterliliğini şart koşan ülkelerce kabul edilen tek İngilizce dil sınavıdır.

IELTS sınavı ile ilgili çok daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Geniş Kapsamlı IELTS rehberimizi okumanızı öneririz.

TOEFL

Test of English as a Foreign Language (TOEFL) adıyla ilk olarak 1964 yılında düzenlenen Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı, başlangıçta Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerine girişte istenen bir test iken, günümüzde dünya çapında Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Avustralya, Singapur ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu 130 ülkede 9000’den fazla üniversite ve kurum tarafından kabul ediliyor.

 

Amerika Birleşik Devletleri merkezli kar amacı gütmeyen Educational Testing Service (ETS) tarafından tasarlanan TOEFL’ın puan sınırlaması 0 ila 120 arasında değişiyor. TOEFL sonucuna göre öğrenci ya da çalışan alacak olan her kurum kendi taban puanını belirlemektedir.

 

TOEFL, Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma olarak 4 bölümden oluşur. Sınava yazılı olarak katılabileceğiniz gibi, internet üzerinden de katılmanız mümkündür.

 

TOEFL iBT

 

İnternet aracılığıyla düzenlenen TOEFL iBT (internet-based test), süre olarak 3 saat 10 dakika ile 4 saat 20 dakika arasında değişmektedir. Katılımcılar ayrıca Okuma ve Dinleme aşamalarından sonra 10 dakikalık bir ara verebilirler. TOEFL iBT sınavları yıl içerisinde 50’den fazla düzenlenmektedir. Bu adresten Türkiye’de TOEFL iBT testinin hangi tarihlerde hangi şehirlerde düzenleneceğini görüntüleyebilirsiniz. TOEFL iBT’ye katılım ücreti Türkiye için 185 Amerikan Doları’dır. Bu ücret, sınava girilen ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple katılımcıların sınava girecekleri ülkedeki fiyatları kontrol etmelerini öneriyoruz.

 

TOEFL PBT

 

Kağıt üzerinde yapılan TOEFL PBT (paper-based test), süre olarak 2 saat 20 dakika ila 2 saat 30 dakika arasında değişmektedir. TOEFL PBT sınavı, teknolojik gelişmeler sebebiyle yavaş yavaş kullanımdan kaldırılmaktadır. Günümüzde dünya genelindeki TOEFL sınavına giren kişilerin sadece %4’ü TOEFL PBT’ye girmektedir ve bu sayı giderek azalmaktadır. Düzenlenme tarihleri, internet üzerinden teste göre çok daha az olan TOEFL PBT hala Türkiye’de düzenlenmektedir. Bu adresten Türkiye’deki TOEFL PBT sınav tarihlerini ve başvuru sürelerini görebilirsiniz. PBT sonuçları sınav gününden 5 hafta sonra postalanmaktadır.

TOEFL sınavı hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için blog'umuzdaki TOEFL Rehberi'ne göz atabilirsiniz.

SINAV EŞDEĞERLİKLERİ

KPDS-ÜDS-YDS Eşdeğerliği ÖSYM tarafından yapılan, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) ve Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) birbirlerine çift yönlü olarak denktir/eşdeğerdir.

İngilizce Sınavları KPDS-ÜDS-YDS Eşdeğerliği İngilizce için ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen sınavlar şunlardır: CPE, CAE, TOEFL iBT, PTE Akademik. Bu sınavların eşdeğer olduğu KPDS-ÜDS-YDS puanlarını bu adresteki tablolarda görebilirsiniz.

bottom of page